Zellige og Bejmat fliser er 100% håndlavede. Ikke to fliser er ens. Fliserne har naturlige imperfektioner, huller eller fordybninger i glasuroverfladerne og på kanterne, ujævne kanter og hjørner samt variation i tykkelse. Det er det, der gør dem så smukke, men sommetider også til lidt af en udfordring at montere. Vi foreslår, at du kontakter en professionel håndværker med stor passion for det unikke og lyst til spændende udfordringer.

Her er en smule gode råd, hvis du selv vil give dig i kast med projektet eller til dine håndværkere, hvis de ikke er bekendt med disse fliser:

Fugebredde

Zellige fliser lægges tæt sammen med en fugeafstand på ikke mere end ca. 1 mm. Her kommer fliserne bedst til deres ret. Bejmat fliserne kan fuges med lidt bredere fuge.  Hvis der er gulvvarme anbefaler vi en fuge på 2-3 mm, så udvidelser og sammentrækninger i gulvet kan absorberes i fugen og ikke ”trækker” i fliserne.

Brug fliser fra forskellige kasser

Der er naturlig farvevariation i fliserne, da de som sidste fase i produktionen hånddyppes i emaljeglasur. En opblanding af glasur kan være lidt forskellig fra den næste. Bland derfor fliser fra forskellige kasser, når du sætter fliserne op eller lægger dem ned i gulvet, så du undgår pludselige ”farveskift” under opsætningen.

Spar ikke på klæbemassen

Du skal bruge en fleksibel klæbemasse af høj kvalitet. Læg et klæbelag på ca. 3 mm sådan, at fliserne kan justeres individuelt i klæbemassen og fremspringende hjørner trykkes ned. Klæber kan påføres både væg/gulv og flise.

Dyp fliserne i vand inden opsætning

Da Zellige og Bejmatfliser suger meget væske på den uglaserede side, kan de lægges i en flade bakke med vand lige inden opsætning. Dette forhindrer, at de hurtigt suger al væden ud af klæbemassen, og man får en dårligere vedhæftning.  Lad fliserne suge i ca. 5 minutter og dryp derefter af på avispapir.

Brug en fleksibel fugemasse

Du kan først fuge næste dag, når klæberen har sat sig.
Da der er meget lidt fugebredde og stor fugedybde, skal du bruge en tynd opblanding af fugemasse, så fugen kan fordele sig mellem fliserne.
Påfør fuge diagonalt hen over fliserne og vent 20-30 minutter inden overskydende fuge forsigtigt fjernes fra overfladen. Vær meget omhyggelig med at afvaske. Skift vandet tit, og sørg for at fliserne er helt renset for fugeslør, før arbejdet afsluttes.

Valg af fugefarve

Brug ikke en mørk fuge til lyse fliser, men vælg en fugefarve, som ligger tæt på flisens egen farve eller en tone lysere. De mørke fliser kan fuges med lys fuge, hvis du ønsker det.

Forsegling

Når fliserne er rene og tørre forsegles fugerne med Lithofin Stainstop eller et tilsvarende forseglingsprodukt. Husk at tørre glasuroverfladerne af indenfor ca. 20 minutter, så der ikke sidder rester af forseglingsmiddel på glasuren. Uglaserede fliser skal forsegles omhyggeligt over hele overfladen.

God fornøjelse